Каталог товарів

Понеділок, 13 лютого 2017 15:40

Кабельно-провідникова продукція – що й до чого? Частина 2.

Кабельно-провідникова продукція – що й до чого? Частина 2.

В першій частині статті ми розібралися з основними поняттями та визначеннями. А зараз розглянемо найбільш поширені марки кабельно-провідникової продукції, та сфери їх застосування у внутрішніх електромережах. Почнемо, мабуть, від ввідного щита і дійдемо до останньої лампочки. :-) Тобто йдемо від кабелів до шнурів.

Кабелі силові

Силові кабелі у внутрішніх електричних мережах застосовують для передачі та розподілення електроенергії між окремими сегментами мережі (між ввідним щитом і розподільчими щитами та коробками). Кабелі вкриті оболонкою підвищеної стійкості до зовнішніх впливів, тому їх термін служби може перевищувати 30 років. Завдяки високій стійкості захисної оболонки кабелі можна прокладати відкрито, або ж у спеціальних кабельних каналах чи порожнинах будівельних конструкцій без застосування додаткових захисних засобів (коробів, труб тощо). Часто зовнішню оболонку кабелів виготовляють з матеріалів зі зниженою горючістю та зниженим димогазовиділенням (такі кабелі маркуються „нг” та „нд” відповідно).
У внутрішніх електромережах кабелі доцільно застосовувати всюди, де виконуються постійні капітальні з’єднання, термін служби яких співмірний з терміном служби капітальних конструкцій самої будівлі (фундамент, стіни, перекриття). Наприклад, якщо потрібно з’єднати ввідний щит з поверховими розподільчими щитами, і необхідно „проходити” через стіни та перекриття. Або ж для з’єднань між розподільчим щитом та розподільчими коробками.
Найбільш поширені марки силових кабелів – ВВГ та АВВГ (мідний та алюмінієвий відповідно). Ці кабелі бувають одножильними та багатожильними, жили бувають однодротовими та багатодротовими. Січення жил від 1,5 до 240 кв.мм. Ізоляція та оболонка кабелів може бути негорючою та зі зниженим димогазовиділенням.

Кабель АВВГ Кабель ВВГ
Рис. 1. Кабелі АВВГ та ВВГ

 

Проводи установочні

Головною відмінністю проводів від кабелів є їх термін експлуатації: 15 років – вдвічі менший, ніж у кабелів. Це зумовлено тим, що проводи часто взагалі не мають зовнішньої оболонки, або ж їх оболонка менш стійка до зовнішніх впливів порівняно з кабелями.
У внутрішніх електромережах проводи застосовують для стаціонарного монтажу електроустановок, освітлювальних приладів, електричних машин та механізмів. Проводи без зовнішньої оболонки прокладають переважно в коробах, трубах чи порожнинах будівельних конструкцій. Проводи з зовнішньою оболонкою можна прокладати відкрито, або ж безпосередньо під штукатуркою (наприклад провід ВВП).

Найбільш поширені марки проводів:

  • ВВП  – мідний багатожильний провід в оболонці з ПВХ, жили однодротові (ВВП-1) або багатодротові (ВВП-2, ВВП-3) з січенням від 1 до 16 кв.мм. Провід призначений для монтажу електричних мереж в стінах, на дерев'яних конструкціях, в пустотілих каналах будівельних конструкцій або безпосередньо під штукатурку в сухих та вологих приміщеннях. Цим проводом доцільно приєднувати до розподільчих коробок розетки, вимикачі, стаціонарні освітлювальні прилади, а також стаціонарно встановлену побутову техніку (насоси, вентилятори, кондиціонери тощо).
  • ППВ / АППВ – це мідні або алюмінієві двохжильні або трьохжильні проводи без зовнішньої оболонки, жили однодротові з січенням 1,5 / 2,5 / 4,0 кв.мм. Проводи призначені для електричних установок при стаціонарній прокладці в силових та освітлювальних мережах, а також для монтажу електрообладнання, машин, механізмів і станків. Прокладаються в стальних трубах, пустотілих каналах будівельних конструкцій, на лотках та ін. Для негнучкого монтажу.
  • ПВ / АПВ – це одножильні мідні або алюмінієві проводи без зовнішньої оболонки, жили однодротові або багатодротові, з січенням від 0,5 до 35 кв.мм для мідних жил та від 2,5 до 35 кв.мм для алюмінієвих. Проводи призначені для електричних установок при стаціонарній прокладці в силових та освітлювальних мережах, а також для монтажу електрообладнання, машин, механізмів і станків. Прокладаються в стальних трубах, пустотілих каналах будівельних конструкцій, на лотках та ін.
    Сфери застосування марок проводу залежно від ступеню гнучкості:
    ПВ1, АПВ – для фіксованого монтажу;
    ПВ2, ПВ3 – для ділянок, де можливі перегини;
    ПВ4 – для ділянок з частими перегинами.
Провід ВВППроводи ПВПровід ППВПровід АППВ
Рис. 2. Проводи ВВП, ПВ, ППВ та АППВ

 

Шнури електричні

На відміну від кабелів та проводів, шнури призначені виключно для приєднання окремих побутових приладів до електричної мережі. Простіше кажучи, до одного кінця електричного шнура підключений якийсь побутовий прилад, а до іншого – електрична вилка. Жили в шнурах лише мідні та багатодротові, оскільки шнури повинні бути гнучкі. Зовнішня оболонка шнурів може підвищувати їх стійкість до високих температур (наприклад, шнур в прасці),  або забезпечувати гнучкість при низьких температурах (шнури в будівельних електроінструментах). Оскільки шнури в процесі експлуатації зазнають постійних згинань та розтягувань, то їх розрахунковий термін експлуатації невисокий – 6 років для переносних підключень, та 10 років для стаціонарних.
Для виготовлення електричних шнурів призначені спеціальні проводи приєднувальні. Через невеликий експлуатаційний ресурс приєднувальних проводів їх застосування для монтажу стаціонарних електричних мереж не допускається.

Найбільш поширені марки приєднувальних проводів:

  • ПВС – гнучкий багатожильний мідний або мідно-луджений провід в оболонці з ПВХ, з багатодротовими жилами січенням 0,75/1,0/1,5/2,5 кв.мм. Призначений для приєднання до електромережі електроприладів та електроінструментів по догляду за житлом і його ремонту, пральних машин, холодильників, засобів малої механізації для садівництва та городництва, та для інших подібних машин та приладів, а також для виготовлення подовжувачів на напругу до 380В.
  • ШВВП – гнучкий двох- або трьохжильний мідний провід в оболонці з ПВХ, з багатодротовими жилами січенням 0,5 або 0,75 кв.мм. Призначений для приєднання до електромережі приладів особистої гігієни та мікроклімату, світильників, кухонних електромеханічних приладів, аудіо-відео техніки та інших подібних приладів, які експлуатуються в житлових та адміністративних приміщеннях, а також для виготовлення подовжувачів на напругу до 380В.
Провід ПВС      Провід ШВВП
Рис. 3. Проводи приєднувальні ПВС та ШВВП

 

Кілька загальних порад

Січення жил кабелів необхідно вибирати за відповідними таблицями згідно проектного навантаження на певний сегмент електромережі. Однак з врахуванням того, що існує ризик купити не зовсім мідний кабель, до того ж із заниженим січенням жил, краще завжди обирати кабель з запасом по січенню на один ступінь. Тобто, якщо по таблицям виходить січення 4 „квадрати”, то краще купити кабель з жилами по 6 „квадратів”.

Для підключення побутових розеток, розрахованих на навантаження 16А, краще завжди брати мідний провід з жилами на 2,5 кв.мм, оскільки допустимий тривалий струм для такого січення мідного дроту не менший за 20А. А з врахуванням ризику купити не мідь і не 2,5 „квадратів”, якраз і буде необхідний запас. Та й більшість розеток допускають підключення дротів з максимальним січенням 2,5 кв.мм, тому проблем з підключенням „чесного” дроту не буде.

Для розводки освітлювальної мережі краще обрати мідний провід з січенням жил 1,5 кв.мм, навіть якщо використовуються енергоощадні лампи і їх сумарний струм споживання значно менший, ніж допустимий для цього січення. Таке січення дротів не тільки дасть необхідний запас на випадок фальсифікованого проводу, але й забезпечить високу механічну міцність проводу, що може бути важливим у випадку виконання будівельно-ремонтних робіт різними бригадами, які відповідають лише за свій „фронт робіт”. Бо ж якийсь Джамшут запросто може ненароком обірвати або чимось перетиснути надто тонкий дріт, а його заміна може викликати певні, не передбачувані раніше, труднощі.

Для стаціонарної прокладки краще використовувати провідники з однодротовими жилами („моножильні” дроти). Хоча моножили більш жорсткі, ніж багатодротові жили, і їх важче монтувати, однак вони мають суттєву перевагу: моножили мають меншу площу поверхні, і тому менше зазнають корозійного руйнування внаслідок взаємодії з повітрям. А в багатодротових жилах внаслідок більшої схильності до корозії з часом збільшується перехідний опір в місцях з’єднань, зростає температура контаків, і ще більше прискорюються корозійні процеси. Крім того, моножили легше зачищувати і їх не потрібно „обжимати” наконечниками. В той же час багатодротові жили обов’язково потрібно „обжимати”, щоб їх не витискало і не перетискало в гвинтових клемах.

Ніколи (!!!) не допускайте безпосереднього з’єднання мідних та алюмінієвих дротів між собою, бо мідь та алюміній утворюють гальванічну пару. В такій гальванічній парі значно прискорюються корозійні процеси, і опір такого з’єднання швидко зростає, що в свою чергу призводить до різкого зростання температури в місці з’єднання. А це врешті може спричинити пожежу!

Також при розводці стаціонарних мереж ніколи не виконуйте з’єднання дротів скрутками, оскільки в скрутці тяжко досягнути надійного контакту, і відсутній постійний „піджим” провідників. З часом скрутка послаблюється, опір з’єднання зростає, зростає його температура, і т.д. Про наслідки такого процесу ми щойно говорили.
Для з’єднання провідників застосовуйте спеціальні клемники та зажими.

Періодично перевіряйте та підтягуйте гвинтові клеми – хоча б раз на рік. А також після кожного короткого замкнення в лінії за клемами (після кожного спрацювання відповідного „автомату”). Оскільки внаслідок протікання через клеми значних струмів короткого замкнення метал в клемах дуже нагрівається, і розширюючись, деформується та послаблює прижимне зусилля.

Ну і на останок ще раз наголосимо: якщо не хочете купити „кота в мішку”, купуйте кабельно-провідникову продукцію лише в перевірених місцях!

Читати 1336 разів